Verktøykasse for prosess

  Velkommen til Lents verktøykasse for deg som vil lede gode prosesser

  Her presenterer vi metoder, verktøy, caser og artikler som kan styrke deg som ønsker å tilrettelegge og lede gode gruppeprosesser. Kompetanse innen prosessledelse øker muligheten for at enkeltpersoner og team kan ha meningsfulle samtaler, generere nye ideer, realisere mål og virkeliggjøre visjoner og verdier sammen.

  Merk! Dette er kun en registrering. Du må ikke opprette noen bruker-tilgang.
  Det er gratis og helt uforpliktende å bruke prosessverktøy.no

  Open Space

  Hva & hvorfor

  Open Space er en dialogmetode som passer godt til store grupper som f.eks. på konferanser, hvor man ønsker å dele og utvide kunnskap. Prinsippet i metoden er at deltakerne oppsøker de rom/steder med det tema de selv er interessert i å snakke om.

  Øvelsen er inspirert av de diskusjoner som oppstår i pauser på arbeidsplasser, der man selv velger samtaleemne. På denne måte vil alle diskuterte temaer være riktige og viktige for den enkelte. Det er viktig at deltakerne får bestemme emne, men det bør ha en viss relevans for prosjektets/samlingens tema.

  Hvordan

  Start med å introdusere metoden med dens hensikt og fremgangsmåte. Introduser det overordnede temaet for dialogen. Be deltakerne foreslå undertemaer/spørsmål som de ønsker å diskutere. Dersom det er flere temaer bør du angi en eksakt tidsplan, slik at man kan dele diskusjonen inn i flere runder.

  Informer om ”de fire regler” for Open Space:

  • De 2 føtters lov: Man skal arbeide med personlig engasjement og oppsøke de diskusjonene man brenner for. Bruk føttene dine og beveg deg videre, hvis du tenker at du kan lære eller bidra mer i en anen dikusjon enn den du er i.
  • De som er tilstede, er de rette!: De som er tilstede er der av egen vilje.
  • Det som skjer er det som skulle skje: Dersom diskusjonen skulle dreie av temaet, er det dette som er det riktige for deltagerne der og da.
  • Samtalen starter når den starter, og når den er over er den over: Det er viktig at man er tilstede i situasjonen og få det beste ut av den. Er oppmerksomheten borte er det ingen grunn til å fortsette.

  I tillegg til de fire reglene er det to definerte roller:

  • Sommerfuglen: Flyr omkring fritt. Viktig at deltakerne også kan velge å feks ta litt tid for seg selv.
  • Bien: Kryss-pollinerer ideer mellom gruppene, binder sammen temaer.

  Etter hver runde bør gruppene bruke noen minutter til å oppsummere hva som har kommet frem i plenum, slik at alle får et overblikk over hva som kom frem i de andre gruppene.

   

  Kilder: Harrison Owen – Open Space Technology (2008) 3rd edition.