Verktøykasse for prosess

  Velkommen til Lents verktøykasse for deg som vil lede gode prosesser

  Her presenterer vi metoder, verktøy, caser og artikler som kan styrke deg som ønsker å tilrettelegge og lede gode gruppeprosesser. Kompetanse innen prosessledelse øker muligheten for at enkeltpersoner og team kan ha meningsfulle samtaler, generere nye ideer, realisere mål og virkeliggjøre visjoner og verdier sammen.

  Merk! Dette er kun en registrering. Du må ikke opprette noen bruker-tilgang.
  Det er gratis og helt uforpliktende å bruke prosessverktøy.no

  Mindfulness

  Hva & hvorfor

  Mindfulness betyr «oppmerksomt nærvær» og er en form for meditasjon som har til hensikt å trene oppmerksomheten og å motvirke stress og tankekjør i hverdagen. Ofte deles oppmerksomheten mellom flere ting, både på jobb og i fritiden, noe som aktiverer en stressrespons som videre tapper oss for energi. Ved å gjøre deg selv bevisst på hvordan du har det, uten å forsøke å endre følelsene, kan du lettere styre reaksjonene dine på alt som skjer omkring deg, og ta deg tid til å ”lade batteriene” i hodet. Pusten fungerer som et ankerpunkt i mindfulness og ved å fokusere på den kan du greie å roe kroppen og tankene.

  Hvordan

  Bruk en stol og sett deg i en behagelig sittestilling, men med rett rygg. Ha føttene godt plassert i gulvet, hendene hvilende i fanget og lukk øynene. Rett oppmerksomheten mot pusten og følg den en liten stund uten å endre eller påvirke den. Og når tankene melder seg så lar du de komme og passere, uten at du blir hengene fast eller følger etter dem. Observer hvordan du har det i kroppen, fra topp til tå, uten at du forsøker å påvirke hva du føler og kjenner. Vend oppmerksomheten tilbake til pusten, igjen og igjen, når du kjenner at tankene trekker i deg. Når pusten får oppmerksomhet vil den roe seg. Da vil kroppen også roe seg, og etterhvert sinnet også. Tankene opererer i fortid og framtid, mens pusten kan bare være her og nå. Pusten har du alltid med deg og ved å gi den litt oppmerksomhet kan du roe kroppen og tankene her og nå.

  En kort mindfullnessøvelse skaper fokus og tilstedeværelse og kan legges inn i en prosess på steder hvor dette oppleves nødvendig. For eksempel etter en hektisk økt eller etter lunsj.

   

  Kilder: Gammel Buddistisk tradisjon, Tekst: Vibeke Wolther, NRK Kompetanse.