Idévurdering – Stark-krysset
Hva & hvorfor
Når man har mange ideer og trenger å vurdere og velge hvilke man skal gå videre med, kan man bruke ulike vurderingsgrafer. Det finnes mange varianter av disse, blant annet Stark-krysset.
Her er aksene:
- Realiserbart
- Attraktivt
En annen nesten helt lik en er:
- Realiserbart
- Effekt
Man kan også vurdere ideer ut i fra en trekant:
- Attraktivt
- Realiserbart
- Utfordrende
Hvordan
Når man har utviklet mange ideer og ønsker å få en kjapp oversikt over hvilke ideer det er verdt å gå videre med kan man bruke Stark-krysset. Plasser ideene inn i matrisen/grafen og gå videre med de som fortrinsvis er både attraktive og realiserbare, eller plukk vekk de som hverken er attraktive eller realiserbare å gå videre med resten.
Antall deltakere: 2–50. Del ut et ark til hver deltaker eller hver gruppe (inntil åtte personer per gruppe) som skal gi tilbakemelding på ideen.
Tid: 5–30 minutter avhengig av antall deltakere og ideer.
Materiell: Flippover-ark til å tegne aksen på, eventuelt tegne aksen på gulvet eller på en tavle dersom det er mange deltakere og mange ideer.
Hvordan
Plasser ideene inn i matrisen eller grafen og gå videre med dem som fortrinnsvis er både attraktive og realiserbare, eller plukk vekk dem som verken er attraktive eller realiserbare og gå videre med resten.
Kilder: Andréas Breiler, Jonas Michanek – Ideagenten (2011) i Prosesslederboka, Pål Tanggaard (2016)