Denne malen kan hjelpe deg i arbeidet med å utvikle en strategi. Her skiller vi mellom det eksterne blikket og det interne perspektivet. I det eksterne perspektivet rammer vi inn oppdraget, hva brukere/målgruppen trenger og hvordan kan vi måle at vi fikk til det vi ønsket? I det individuelle perspektivet ser vi på oss selv…
Verktøyet som kan hjelpe deg når du har fått et større oppdrag, og det er behov for å skape oversikt og forståelse for hva som faktisk ligger i oppdraget. Start med å avklare hva som ligger fast før du begynner å utforske muligheten. Oppdragsramme PLS A3 med spørsmål(PDF-fil) Oppdragsramme PLS (Word-fil)
Velkommen er et verktøy for å sette rammene for en prosess eller et møte. Malen kan enten fylles inn på forhånd eller sammen med deltakerne. Verktøyet inneholder: Program – hva skal være innholdet i møtet/prosessen? Hva er agendaen? Roller – Hvilke roller er det i møtet (prosessleder, referent, etc)? Kjøreregler – Hvilke kjøreregler skal vi…
Hva og hvorfor? For å få opp positive følelser og/eller bli bedre kjent med de andre deltakerne, kan «Tre gode ting» fungere godt. Hver enkelt deltaker skal fortelle om tre forskjellige fine ting som har skjedd i det siste eller noe de er stolte over til tre forskjellige personer. Antall deltakere: 6-50+. Dersom dere…
Hva og hvorfor? En idémal hjelper deltakerne til å bli konkrete og målrettet i utviklingen av en idé eller et konsept. Slike maler er særlig nyttige dersom du leder mange mennesker og har delt dem inn i mindre grupper og ikke kan være til stede hos alle hele tida for da ligger instruksen til gruppearbeidet…
Design fasen: Gåsegget som metode. Formål: Gåse-egget er en metode for å designe organisasjonen (skolen, klassen o.a.) slik den må se ut for å gjøre drømmen levende. Introduksjon Gåsegget som metode bygger på følgende grunnleggende antagelser om organisasjoner: Det viktigste organiserende prinsipp for alle organisasjoner er klarhet om hva som er formålet til virksomhetene og…
Planlegging og oppstart av en prosess. Gå gjennom prosessplanleggeren /DRM for å bestemme hensikt, deltakere, rammer osv. Videoene her tar deg stegvis igjennom hvordan du kan gjøre det. Når du/dere har fylt ut kategoriene i prosessplanleggeren, er neste skritt å lage en prosessflyt eller oppbygging av prosessen du tror vil ende ut i ønskede resultater….
Her kan man merke sin egen og gruppas evne til å ta ledelse, iniativ, følge hverandre, kommunisere, lytte og å stole på hverandre
Dette er et feedback-verktøy som egner seg i slutten av prosjekter/prosesser. Det har som formål å la deltakerne gi og motta tilbakemeldinger, med den hensikt å bevisstgjøre den enkelte på sine egenskaper og utviklingspotensiale.